До уваги керівників сільгосппідприємств та пасічників!
З розвитком сільського господарства,
з’явилося багато нових методів обробітку сільськогосподарських культур та нових видів
пестицидів. Останнім часом випадки отруєння бджіл стали непоодинокими та
спричиняють клопоту як пасічникам, які несуть збитки, так і сільському господарству -
відповідачу.
Для виключення випадків
отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур необхідно дотримуватися
наступних правил, що встановлені законодавством України:
1.Власників пасік сповіщають за три доби до хімічних обробок з зазначенням застосовуваних пестицидів, місця (у радіусі 7 км.), часу
і способу проведення обробки. Указують час
ізоляції бджіл.
2.Отримати у сільських радах, на територіях яких
знаходиться їх сільськогосподарське підприємство інформацію про
стаціонарні та кочові пасіки.
3.Обробки проводити у період відсутності льоту бджіл у
ранкові або вечірні години.
4.Не допускати обробітку квітучих медоносів і пилконосів
під час масового льоту бджіл.
5.Повідомити про виконання попереджувальних заходів
держсанепідемслужбу району та інспекцію захисту рослин району.
Використовувати засоби захисту рослин, що пройшли держреєстрацію і включені в перелік дозволених
до застосування.
6.Обробітки рекомендуємо проводити в нельотний час (
після 21 год., або в нічний
час). Якщо ж трапилося отруєння бджіл, то направити
представника Вашого сільгосппідприємства до включення в склад робочої
комісії по випадку отруєння бджіл.
З Порядоком проведення заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків с/г угідь пестицидами можна ознайомитися на нашому сайті у розділі "Нормативні документи" (підрозділ "Інші документи").
Дотримання правил та прояв взаємоповаги один до одного є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та
пасічників, що не лише забезпечить відсутність судових тяжб з приводу
відшкодування завданої шкоди, а й принесе користь обом сторонам,
пасічнику - мед, пилок та здорових бджіл, власнику с/г підприємства -підвищення
врожайності сільськогосподарських культур не менш як на 25%, що запилені бджолами, а
пересічним людям - продукти бджільництва для здоров’я та продукцію
випущену с/г
підприємствами на прилавках магазинів.